.Biomimicry en Planq: onze brug tussen de natuur en hedendaags design
We zijn echt niet alleen die jongens die wat gaafs maken van oude spijkerbroeken. Naast textielafval maken we gebruik van biobased grondstoffen en slaan we een brug tussen de natuur, milieubewustzijn en hedendaags design. De natuur op een goede manier gebruiken voor duurzaam meubilair én een betere toekomst. Dat is eigenlijk ‘gewoon’ waar het op neerkomt. Maar dan alles behalve gewoon. Zullen we het beestje bij de naam noemen? Biomimicry.
.Maatwerk Unusual Barstools in vlas / Project Mama Gaia / Architect: TANK
.Even kennis bijspijkeren: wat is biomimicry?
Pak een stoel (de Ubu Chair bijvoorbeeld). Komt ‘ie. Biomimicry draait om de natuur en is een samenstelling van de woorden ‘bios’ en ‘mimesis’. Was je je Griekse woordenboek er al bij aan het zoeken? Niet nodig. Letterlijk betekent het ‘het leven imiteren’. Zo zijn vormen of kleuren én geluiden of bewegingen uit de natuur te imiteren in onder andere producten, design en architectuur. ‘Nature nerd’ (haar eigen stempel) Janine Benyus geeft de natuur daarin drie rollen:
• De natuur als model
• De natuur als maatstaf
• De natuur als mentor
Bij Planq focussen we ons dan vooral op de tweede en derde rol; de natuur als maatstaf en de natuur als mentor. Hoe ‘geschikt’ zijn onze producten als we kijken naar de natuur en wat kunnen we allemaal van de natuur leren? Dat is biomimicry voor ons. Wij zetten ons in voor het voorkomen en minimaliseren van onze milieu impact. Een circulaire economie voor de interieur- en meubelindustrie? Jawel! Dat doen we met biobased grondstoffen.
.Ubu Chair in vlas / Project Mama Gaia / Architect: TANK
.Onze biobased grondstoffen
Naast gerecycled textiel maken we voor onze designmeubels ook gebruik van een overstock aan natuurlijke vezels en biologische bindmiddelen. Herbruikbare vezels als hennep, vlas en jute? Absoluut! Vlas is namelijk een 100% biobased en lokaal geteelde vezel. De gerecyclede jute koffiezakken halen we dan weer uit de koffie- en chocolade industrie. Van deze biobased grondstoffen ontwikkelen wij ons eigen fineer: Rezign® Veneer. Met een focus op biomimicry vormt dit materiaal de basis voor veel van onze meubels. Hoe we dat precies doen? De vezels worden gekaard tot vilt, waarna we er een biologisch afbreekbaar bindmiddel aan toevoegen. Zo ontstaat een stevig plaatmateriaal voor bijvoorbeeld maatwerk tafelbladen, legplanken voor de Cubics kasten en natuurlijk de zittingen van onze stoelen.
Om het hoofdstuk natuur en biomimicry af te sluiten: ons hout is FSC®-gecertificeerd en daar scheppen we graag over op. Niet alleen omdat we het zelf belangrijk vinden, maar ook omdat we zo alleen de beste kwaliteit hout gebruiken. Denk aan eikenhout, walnotenhout en sterk essenhout. Respect voor de natuur; dat vinden we belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat onze duurzame designs op de natuur zijn geïnspireerd? Pikken we toch ‘de natuur als model’ nog mee!
.Biomimicry architectuur: de natuur in architectuur en design
Zeker binnen de architectuur is alles meer en meer in lijn met de natuur. Anders gezegd: architecten gebruiken het steeds vaker als inspiratiebron. Zo zijn veel (bedrijfs)panden en utiliteitsgebouwen gebaseerd op de natuur. Bingo! Biomimicry architectuur of organische architectuur. Maar ook het interieur en de designs op kantoren gaan tegenwoordig hand in hand met natuur, duurzaamheid en milieubewustzijn. Bij Planq bieden wij architecten en interieurontwerpers dan ook unieke tools om een verantwoord interieur te creëren.
Zullen we er een leuk weetje ingooien? Wist je dat de natuur in interieur een positieve invloed heeft op werkprestaties? Zo zorgt het gebruik van hout, biobased grondstoffen en onder andere de kleur groen voor een effectievere en vaak efficiëntere werkdag. In dat geval kunnen we tóch nog op ons Rezign® Veneer aanhaken: de groene legerkleding als grondstof is ook hier extra waardevol. Hoeveel win-win-win willen we hebben?
.Eerlijke materialen laten spreken in tijdloze ontwerpen
Met een focus op biomimicry hopen wij de wereld te inspireren door mooie ontwerpen te maken van afvalmaterialen. Met biobased grondstoffen willen wij eerlijke materialen écht laten spreken in tijdloze ontwerpen. Vanuit die inspiratie verdiepen wij ons iedere dag opnieuw in het slaan van een brug tussen de natuur, milieubewust bezig zijn en hedendaags design. Dat dát uitmondt in unieke designmeubelen en wereldwijde, duurzame projecten? Daar kunnen we alleen maar apetrots op zijn.
Biomimicry en Planq: Anything but ordinary.